28 Eki 2024
2025’in pastacılık dünyasına damga vuracak en taze trendleriyle geleceğe adım atın! Teknoloji odaklı yeniliklerden yapay zeka ile tasarlanan tatlılara, global lezzetlerin buluşmasından mükemmel porsiyonlu ikramlara ve damakta iz bırakan ekşi tatlara kadar bu 4 trend, tatlı dünyasını kökten değiştirecek. Taste Tomorrow (Yarının Tatları)’un özel verileriyle, müşterilerinizi memnun edecek ve işinizi ileriye taşıyacak trendlere öncülük eden başyapıtlar yaratın.
Teknoloji devi Bill Gates bile yapay zekanın (AI) gelişimini, son yılların en önemli teknolojik ilerlemesi olarak nitelendirdi. Yapay zekanın hızlı yükselişi, pastacılık gibi el işçiliği gerektiren alanlar da dahil olmak üzere tüm sektörlerde kendini gösteriyor. Dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler, yapay zekanın pastacılık, kekler ve tatlılar dünyasına getirdiği yaratıcı imkanlar karşısında heyecan duyuyor.
Teknoloji odaklı yeniliklere olan tüketici ilgisinin özellikle İtalya’da büyük bir artış gösterdiğini gördük ve 2025 yılında İngilizce ve Çince konuşulan ülkelerde de benzer bir artış bekliyoruz. Çince dilinde, ekmekçilik ve pastacılık sektöründeki teknoloji temelli yeniliklerle ilgili çevrimiçi arama ve sohbetlerin sayısının %41 oranında artması öngörülüyor!
Bu şaşırtıcı değil, çünkü yapay zeka, 3D baskı ve otomasyon gibi yeni teknolojilerin sunduğu hem pratik hem de yaratıcı olanakları gördüğünüzde bu ilgi anlam kazanıyor. Yapay zeka, malzemelerin son derece hassas ölçümleriyle üretimi optimize edebilir, aynı zamanda herkesin ihtiyaçlarına göre dengeli bir beslenme sağlamasına yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, Dinara Kasko gibi pastacılar, yapay zekanın üretken teknolojilerini ilham kaynağı olarak kullanarak benzersiz ve görsel açıdan etkileyici tasarımlar geliştiriyor. MidJourney veya DALL·E gibi yapay zeka programlarının yardımıyla hayal ötesi pasta tasarımları oluşturuyor ve bu tasarımları 3D yazıcı ile silikon kalıplara dönüştürüyor. Bu da gerçekten göz kamaştırıcı mousse keklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Onun izinden gitmek isteyenler, yapay zekadan yeni lezzet kombinasyonları için fikir alarak başlayabilirler
Mutfakta sınırları zorlamaya hazır olun! Tüketiciler alışılmadık lezzet kombinasyonları, zıt dokular ve farklı dünya mutfaklarının bir araya geldiği tatlar istiyor. Pastacılık yaratımlarınıza hangi noktada farklı mutfak öğeleri ekleyeceğiniz önemli değil, ancak 2025 yılında denemeler yapmanız şart. Bu mutfak harmanı trendi, İngilizce ve Portekizce konuşulan ülkelerde istikrarlı bir şekilde büyüyor ve Çin’de %13, İspanyolca konuşulan bölgelerde %11, Almanca konuşulan bölgelerde ise %7 oranında artış göstermesi bekleniyor.
Onigiri kruvasan bunun mükemmel bir örneği. Bu yaratım, tatlı ve tuzluyu birleştiriyor; Fransız pastacılığı ile Asya lezzetlerini bir araya getiriyor ve çıtır bir dış katmanla kremsi bir iç dolgu sunuyor. Singapur'daki Le Levain Bakery'den çıkan bu üçgen şeklindeki kruvasan, yeşil soğan ve ekşi krema, Lao Gan Ma acı biber gevreği ve Sicilya fıstık kreması gibi çeşitlerle sunuluyor. Japon onigiri pirinç atıştırmalıklarına benzer şekilde, onigiri kruvasan da nori şeridiyle sarılıyor.
2025’te tüketicilerin duyusal deneyimlere ve yeniliğe olan ilgisini tatmin etmek için, alışılmadık kombinasyonlara yönelin. Bu tür mutfak kombinasyonları özellikle popüler:
Gen Z ve Milenyum kuşağı, kendilerini ödüllendirmek için ‘küçük atıştırmalık’ kültürünü benimsedi. Gösterişli bir matcha latte ya da gurme bir donut, gençler için günlük hayatlarına neşe katan küçük ritüeller haline geldi. Ancak sağlıklarını ve şeker tüketimlerini de göz önünde bulundurdukları için, tercihler mini choux, mini tartlar, makaronlar ve petit fours gibi daha küçük porsiyonlu tatlılardan yana oluyor.
Petit fours gibi zarif mini tatlılara yönelik küresel tüketici talebi giderek artıyor. Genellikle çay saatlerinde sunulan ve özenle süslenmiş bu minik lezzetler, hem ince detayları hem de hafif aromalarıyla dikkat çekiyor, bu da onları şık davetlerin favorisi haline getiriyor. Bu zarif tatlılara olan ilginin en yüksek olduğu yer Fransa olsa da, ABD, İngiltere, Brezilya ve İrlanda’da da giderek popülerlik kazandıkları görülüyor.
İdeal porsiyon trendinin birçok bölgede yükseldiğini görüyoruz; bu trend özellikle Almanca, Fransızca ve Portekizce konuşulan bölgelerde yükseliyor. 2025 yılında ise İngilizce ve Çince konuşulan dünyada bu trendin sıçrama yapması bekleniyor, öngörülen büyüme oranları sırasıyla %18 ve %16. Bunun şaşırtıcı olmamasının nedeni, küresel tüketici anketimize göre, tüketicilerin %65'inin lezzetten veya özel anlardan ödün vermek istememesi. Çoğu tüketici, daha az tüketmeyi ya da küçük porsiyonları tercih ediyor.
Belçikalı fırın Momade'dan ilham alabilirsiniz; tüm pastalarını ve cupcakelerini üç boyutta sunuyorlar: mini, orta ve standart. Mini cupcake’ler öyle küçük ki, kimse tükettiği kaloriler veya şeker hakkında endişelenmek zorunda kalmıyor, bu da onları gönül rahatlığıyla tüketilebilecek atıştırmalıklar haline getiriyor. Ayrıca küçük, tek porsiyonluk pastalar doğum günleri, düğünler ve baby shower gibi özel günler için zarif bir sunum alternatifi olarak da çok popüler. Hem şık görünüyor hem de misafirlerin farklı tatları denemesine ve porsiyonlarını yönetmesine olanak tanıyor.
Ekşi, ferahlatıcı ve mayhoş tatlar, pastacılık sektöründeki en büyük ikinci trend! Son 12 ayda dünya genelinde yaklaşık 2.5 milyon çevrimiçi konuşma ve arama ile ekşi lezzetlerin büyük ilgi gördüğünü tespit ettik. Bu trend, geçtiğimiz yıl boyunca çok hızlı bir şekilde büyüdü ve 2025 boyunca da öne çıkmaya devam edecek. İngilizce konuşulan ülkelerde trendin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi beklenirken, İspanyolca konuşulan bölgelerde tüketici ilgisi %6'lık bir büyümeyle zirveye ulaşacak.
Tüketicileri ekşi ve mayhoş tatlara sahip kekler, hamur işleri ve pastacılık ürünlerine çeken, bu lezzetlerin ferahlatıcı ve damak uyandırıcı özellikleri. Ancak ekşi dokunuş trendi, aynı zamanda küresel tüketicilerin cesur, canlı ve alışılmışın dışında tatlara yöneldiğini de gösteriyor. İnsanlar artık sadece ‘tatlı’ ile yetinmeyip, farklı lezzet kombinasyonlarını keşfetmeye başlıyor. Tatlı malzemeleri ekşi tatlarla birleştirmek, damakta dengeli ve karmaşık bir lezzet profili yaratıyor. Örneğin, hibiskus ve tutku meyveli bir ekler, bu pastacılık klasiğine modern ve sıra dışı bir dokunuş katıyor.
Limon gibi bariz ekşi seçeneklerin ötesine geçmek, bu maceracı ruhlu tüketicileri tatmin ediyor. Popüler ekşi tatlar arasında yuzu, ugli meyvesi, parmak limon ve makrut limonu gibi egzotik narenciye meyveleri bulunuyor. Ayrıca, balsamik sirke gibi sirke bazlı içerikler ve kefir, kombuça gibi fermente ürünler de giderek popülerleşiyor. Ekşi tat profiline uyan diğer meyveler arasında ise turna yemişi, vişne, yaban mersini, kuru limon, ravent, nar ve demirhindi yer alıyor.
On yılı aşkın süredir Taste Tomorrow, ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerinde profesyonellere gelecekteki tüketici taleplerini öngörerek yol gösteriyor. 2025 yılına yönelik trend tahminlerimizi oluşturmak için gelişmiş anlamsal yapay zeka teknolojisi kullanarak online tüketici verilerini analiz ediyoruz. Ekmek, hamur işleri, pastalar ve çikolata ürünleri hakkında yedi farklı dilde ve 50'den fazla pazarda yapılan aramaları ve online konuşmaları takip ediyoruz. Bu veriler, sektörün en büyük global tüketici anketiyle birleştirilerek, gıda endüstrisinin bugünü ve geleceği hakkında kapsamlı bir küresel perspektif sunuyor.
Tüketicilerin pastalar, özel pastacılık ürünleri ve çikolata ürünlerinde ne aradığını öğrenin. 2025'in en taze ekmekçilik trendleri ve 2025'in en taze çikolata trendleri'ne dair özetimizde, güçlü içeriklere ve teknoloji esintili tasarımlara yönelik büyük bir ilgi olduğunu göreceksiniz.