Ekmeğin her türü sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olabilse de, en sağlıklı ekmek türleri %100 tam tahıllı veya kepekli olanlardır. Bunun nedeni, bu tür ekmeklerin tam tahıldan gelen lif, vitamin ve mineraller gibi tüm besin ögelerini içeriyor olmasıdır. Her bir tahıl türü kendine özel besleyici özellikler taşır. Örneğin, kinoa veya amarant gibi eski tahıllar daha fazla protein içerirken, çavdar ve buğday gibi geleneksel tahıllar daha fazla lif içerir. Çekirdeklerin ilave edilmesi ekmeğe ekstra fayda sağlar, çünkü bunlar vitamin ve mineraller ile doludur. Çekirdekler ayrıca iyi yağlar (omega 3 gibi) içerir ve lif bakımından çok zengindir. Bazı ekmek türlerinin özel sağlık faydaları olduğu da görülmüştür. Yüksek lif içeriği sayesinde, tam tahıllı çavdar ekmeği bağırsak sağlığını iyileştirir ve kabızlığı önler. Önemli miktarda özel bir lif türü olan yulaf beta-glukan içeren ekmekler, kalp hastalığı açısından tanınmış bir risk faktörü olan kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, ekşi hamur ve filizlenmiş ekmeğin, tam tahılın tüm özelliklerinden çok daha fazla faydalanmamızı sağladığını göstererek bunları daha sağlıklı seçenekler olarak konumlandırıyor. Son olarak, daha sağlıklı ekmeklerde daha az miktarda tuz bulunmalıdır. Özetlemek gerekirse, hiçbir ekmeğin en sağlıklı seçenek olduğu söylenemez, ancak çeşitli sağlıklı ekmekler yiyebilir ve bunlardan faydalanabiliriz. |