İyi bir çikolata elde etmek için şunlara ihtiyacınız vardır:
Malzemelere gelince ise en önemli husus elbetteki kakao. Çekirdekler hoş ve yumuşak bir kakao aroması olan iyi bir türden seçilmişse, çiftçinin elinde iyi fermente edilerek kurutulmuşsa, iyi bir şekilde kavrulup öğütülerek kakao kütlesine dönüştürülmüşse ve sonrasında kaliteli süt tozu ve şeker de eklenmişse, mükemmel bir çikolata yapımı için doğru malzeme kombinasyonunu yakaladınız demektir. Böylesi bir çikolata, kendine yaraşır şekilde üretilmelidir.
Malzemelerin bir araya geldiği karışım, pürüzlü doku oluşumunu önlemek adına yeterince ince bir şekilde öğütülmeli ve yeterince karıştırılarak istenmeyen lezzetlerin buharlaşması sağlanmalıdır. İyi bir çikolatacı, çikolatayı parlak ve canlı olmasını sağlayacak şekilde doğru yöntemlerle ısıl işlemden geçirirse, bu kaliteli çikolatayı kullanarak lezzetli bir çikolata yapabilir. İyi bir çikolatacı, fındık, meyve ve badem ezmesi vs. gibi diğer malzemelerin seçimi ve kalitesi konusunda da son derece özenli davranmalıdır. Böylece mesleki becerilerinin de katkısıyla, çikolatacı şekil ve içerik açısından iyi kombinasyonlar ortaya koyabilir.