2013 yılında Belçika'nın Saint-Vith kentinde Ekmekçilik Merkezi’mizde Puratos Ekşi Maya Kütüphanesi’ni kurduk. Dünyanın dört bir yanından gelen (farklı lezzetlerden) ekşi mayalardan oluşan otantik bir koleksiyon oluşturduk. Çalışmamız, dünya çapındaki fırıncılar ve tüketiciler için gerçek bir miras kaynağı...
Amacımız ekşi mayanın biyolojik çeşitliliğini korumak ve bilgi birikimimizi ekmekçilikte gelecek nesile aktarmak.
Bu nedenle, Puratos dünyanın dört bir yanındaki ekşi mayaların korunmasına ve geliştirilmesine ayrılmış bir kütüphane oluşturmaya karar verdi. Bu şekilde, biyolojik çeşitliliğin hayatta kalmasını sağlayabiliriz. Kütüphane, 43 ekşi maya ile başladı ve şimdi 84’e çıkarıldı! Her sene dikkatimizi bir ülkeye veya bölgeye odaklıyoruz ve mümkün olduğunca farklı çeşitlerde maya üretiyoruz. Profesör Marco Gobbetti laboratuvarında mikroorganizmalar için analizler yapıyor.
Kütüphane kâr amacı gütmeyen bir girişim. Puratos doğal fermantasyonların muhteşem dünyasına ve fermantasyon teknolojisine katkıda bulunmak, fırıncıların mayalarını koruma altına almak adına böyle bir girişimde bulundu. Ayrıca, laboratuvar çalışmaları işimizde daha iyi olmamıza katkı sağlıyor.
Ekşi maya, fermente olan ve ekmeğin kabarmasını sağlayan, ekmek yapmak için kullanılan doğal bir ajandır. Un, su, mikroorganizmalar, laktik asit bakterileri ve mayalardan oluşur ve doğal olarak ekmek yapımı için gerekli olan temel bileşenleri barındırır. Ekşi hamur tadı mikroorganizmalara ve bunların birleşmesine bağlıdır ve çok çeşitlilik gösterebilir. Çok sayıda farklı ekşi maya vardır ve her biri ekmeğe benzeri olmayan bir tat katar.
Ekşi mayalar hakkında daha fazla bilgi için ekşi maya sayfamızı ziyaret ediniz.