Ekmekçilik, pastacılık ve çikolatada öne çıkan çarpıcı 3 Lezzet Profili

12 Ağu 2024

Retail
Cross-category
Patisserie
Hospitality
Trend Updates
Artisans
Hype & Trend Signal
Chocolate
Foodservice
Industry
Bakery
Trend
Chocolatiers

Gıda sektörünün hızla değişen dünyasında, hem büyük ölçekli üreticiler hem de butik üreticiler, sürekli evrilen tüketici tercihlerine ayak uydurmaya çalışıyor. İşte bu nedenle Puratos olarak Yarının Tatları (Taste Tomorrow) ile, gıda sektörüne değerli tüketici içgörüleri sunarak sürekli destek ve ilham sağlamak için kapsamlı ve sürekli analizler gerçekleştiriyoruz.

Bu yazıda, güncel trendleri yansıtan ve yeni fikirler doğuracak üç lezzet profiline birlikte göz atacağız.

1. Seçkin Lezzetlerle Üstün Deneyim

Klasik lezzetler, lüks alternatiflerle yeniden tasarlanıyor

Tüketiciler sürekli olarak sıra dışı lezzet deneyimleri arayışında olduğundan, klasik "kahve" ve mütevazı "portakal" gibi bilinen tatların yerini "Espresso Arabica" veya Filipinler'den bir turunçgil olan "calamansi" gibi daha farklı seçeneklere bıraktığı bir değişime şahit oluyoruz. Bu sofistike lezzet seçenekleri, hem benzersiz tatlara hem de insanların bildiği ve sevdiği güvenilir seçeneklere duyulan çelişkili özlemi birleştiriyor.

Geleneksel lezzet profillerinden gurme seçeneklere geçiş, damak zevki gelişmiş bir gurme olduğunuzu gösterme arzusundan kaynaklanıyor olabilir. Yuzu kurabiyesi atıştırmak, geleneksel limonlu bisküvi yemekten daha heyecan verici ve havalı, dolayısıyla şu anda gördüğümüz tatların ayrıcalık katılmış hali. Klasik seçeneklerin yerini benzer ancak daha üst düzey alternatifler alıyor. Bir bakalım:

●           Antep fıstığı - Sicilya'nın "Antep fıstığı"

●           Vanilya - Madagaskar vanilyası

●           Jambon ve peynir - meşe odunu ile tütsülenmiş ballı jambon ve emmental peyniri

●           Badem - Amaretto

●           Nane - Fas nanesi

●           Domates - balzamikli kavrulmuş çeri domates

●           Limon - Amalfi Sahili limonları

Küçük ölçekli üretici Dandelion Chocolate, tek menşeli çikolatalarını şaraplara benzer bir şekilde tanıtarak çikolatalarına lüks, ayrıcalıklı ve gizemli bir hava katıyor. Sınırlı sayıda üretilen bu tablet çikolata setinde, kakao çekirdeklerini kendine özgü bir baharatla fermente ediyor. "Kokoa Kamili, Tanzanya, 2023 Hasat, Seri 1" çekirdeklerine tarçın fermantasyonu uygulanıyor ve bu da çikolata markasına göre Devonshire kreması, armut ve vanilya gibi lezzet notaları ortaya çıkarıyor. Bu kulağa "basit" bir tarçınlı çikolatadan tamamen farklı bir hikaye gibi gelmiyor mu?

2. Tatlı baharatlı

Konfor ve heyecanın hararetli uyumu

Bugün dünya genelinde tüketicilerin %65'i ilk başta alışılmadık gelen lezzet kombinasyonlarını denemek istiyor. Tatharatlı, yani tatlı ve baharatlı kombinasyonu, bu noktayı tam on ikiden vuruyor. Pastalar, soslar, içecekler, hamur işleri ve çikolata gibi geleneksel olarak tatlı kreasyonlarda baharatlı veya içinizi ısıtan malzemeler kullanmak kesinlikle alışılmışın dışında. Ya da en azından eskiden öyleydi.

Yarının Tatları verilerimize göre, özellikle Kanada, Hindistan, Endonezya, ABD ve Birleşik Krallık'ta tüketiciler tatlı uygulamalarında baharat ve acı çeşnilerin kullanımına bayılıyor. Baharat; çikolata, çilek veya vanilya gibi geleneksel rahatlatıcı tatlara heyecan ve yenilik unsuru katıyor. Ayrıca baharat teknik olarak bir tat değil, duyusal bir deneyim olduğundan, hafif bir yanma veya karıncalanma hissi de veriyor.

Yeni tatlı ve baharatlı yiyecekler genellikle dünya mutfaklarındaki biberlerden veya acı baharat karışımlarından ilham alıyor. Kore gochugaru ezmesi, Meksika Tajin baharatı, Endonezya sambal oelek veya Çin çıtır acı biber yağını düşünün. Baharatın yanı sıra, bu aromalar unlu mamullere, hamur işlerine ve çikolataya ayrı bir hüner ve macera katıyor.

Mochidoki'nin habanero çikolatalı mochi'si, dünyanın dört bir yanından gelen tatlı ve baharatlı tatların beklenmedik eşleşmesinin ürüne nasıl heyecan, yenilik ve heyecan kattığının mükemmel bir örneği. Dolgun, içi doldurulmuş Japon pirinçli atıştırmalığı mochi, en acı biberlerden biri olan Meksika habanero'sunun şaşırtıcı etkisiyle birleşiyor. Zengin ve kompleks kakao tadı, acı biber ile son derece iyi uyum sağlıyor ve ateşli tat, denemeye cesaret edenler için yumuşak mochi dokusuyla güzel bir tezat oluşturuyor.

3. İçeceklerden ilham alan kreasyonlar

Yenilikçi tatlarla buluşma zamanı

Ürünlerinizin kalabalık bir pazarda öne çıkmasını mı istiyorsunuz? İçeceklerden ilham alan heyecan verici kreasyonları tercih edin. Sambuca ve espresso cannoli'den şampanyalı tablet çikolatalara ve Guinness pastasına kadar, alkollü içecekler kullanmak kreasyonlarınıza beklenmedik bir lezzetin yanı sıra biraz da haz sunar.

Şu anda popüler olan alkollü içecekler arasında burbon, mezcal, sambuca, şeri şarabı, şampanya ve espresso martini, moscow mule ve mojito gibi kokteyller yer alıyor. Likörler her türlü ikrama üstünlük katıyor. Sadece çikolatalı viskili bir pasta yetişkinlere hitap ettiği için değil, aynı zamanda lezzete derinlik kattığı için de ayrıcalıklı görülüyor. Tekilanın daha cesur kardeşi olan Mezcal, bir çikolataya isli notalar getiriyor ve sambuca alkolün gücünü şaşırtıcı bir meyan kökü benzeri anason tadıyla birleştiriyor.

Öyleyse kreasyonlarınıza biraz alkol katarak hünerlerinizi sergileyin! Unutmayın, konu kendinizi şımartmak olduğunda, ölçülü olmak çok önemlidir. Tüketicilerin akşamdan kalma olmalarını değil, sorumlu bir şekilde tüketmelerini ve ikramların tadını çıkarmalarını istiyoruz.

Bang Bang Bakehouse, örneğin bir kokteyl sürprizi ile çağdaş bir imaj yarattıkları romlu pasta konusunda uzmanlaşıyor. Güney Amerika'nın hindistan cevizli rom kokteyli tadındaki Coquito romlu pastanın üzerine kızarmış ceviz kırıntıları eklendiğini düşünün. Romlu pastanın yaratıcıları, hayatın daha sık kutlanması gerektiğini düşünüyor. Peki bunu yapmak için kokteyl aromalı bir atıştırmalıktan daha iyi bir yol olabilir mi? Bu nedenle ürünlerini tek tek kavanozlarda satıyorlar; böylece tüketiciler rumfetti veya espresso martini romlu pastaların tadını çıkarmak için özel bir günü beklemek zorunda kalmıyor.

Yarının Tatları Hakkında

Yarının Tatları; ekmekçilik, pastacılık ve çikolata alanlarında tüketiciyi anlamaya yönelik çalışmalarını sürdüren dünyanın en büyük ekosistemidir. Yerel ve küresel tüketici davranışlarını, tutumlarını ve seçimlerini takip ederek bize değerli, derinlemesine içgörüler sağlıyor. Bu sayede biz de trendlerin gelişimini takip edebiliyor ve yenilerini ortaya çıkarabiliyoruz. Metodolojimiz hakkında daha fazlasını keşfedin.

En güncel sektör trendlerinden ve tüketici içgörülerinden haberdar olun

İlham almak için Yarının Tatları'na güvenen binlerce ekmekçilik, pastacılık ve çikolata uzmanına katılın. Daha fazla bilgi için bize ulaşın.

Benzer Yazılar